Cukrová hmota VS marcipán
Když jsem začínala dělat potahované dorty, potahovala jsem je od začátku marcipánem, který jsem si sama dělala z cukru a sušeného mléka. Po pravdě nic jiného mě ani tenkrát nenapadlo, měla jsem s tím ale vždycky problémy. Marcipán se špatně zpracovával a vyválet ho tak, aby hezky pokryl dort, byla celodenní práce a byla jsem z toho ztrhaná jako blázen. V nedávné době jsem pekla dva dorty - můžete je vidět v galerii jeden s puntíky a kytkami a druhý s motýlky nazvaný spring cake. První z nich - puntíkatý jsem dělala celý z marcipánu a myslela jsem, že z toho vyskočím z okna. Marcipán se mi přímo šíleným způsobem nedařil a vypadalo to, že ho budu muset skoro kilo vyhodit - nebo sníst. Nakonec jsem použila jako poslední záchranu domácí pekárnu a tam jsem těsto uhnětla, nebylo to ideální, ale těsto bylo nakonec v celku pružné a s trochou práce a úsilí jsme dort ozdobila. Následně jsem ho přinesla na oslavu a neslyšela jsem nic jiného než pozitivní ohlasy na to, jak je ten marcipán vynikající. A opravdu byl. Doma jsem si nechala kus stranou a ještě dva týdny jsem na něj tajně chodila do lednice.
U druhého dortu, který jsme dělala nedávno na oslavu narozenin své maminky, jsem se rozhodla experimentovat. Koupila jsem přes internet pastu dama dekor, vhodnou k modelaci i potahování. Práce s ní byla pohádka. Hmota se válela přímo neuvěřitelně a jemné dekorace se dělaly samy. Dort byl opět vynikající, ale když jsem ho dávala do pusy, chyběla mi tam ta výrazná chuť marcipánu. Nemůžu říct, že by hmota nebyla dobrá. Nebyla příliš sladká a hodně lidem právě to vyhovovalo, ale tím že v ní nebylo žádné sušené mléko, přišla o chuť, kterou já u dortu hledám.
Takže stojím před dilematem. Buď se budu dřít celý den u marcipánu a výsledek nebude po estetické stránce ideální, ale po dortu se můžu utlouct anebo se mi bude dobře pracovat s hmotou, dort bude chuťově dobrý, ale stejně mi v něm něco bude chybět. No nevím příště zkusím zkombinovat obojí :)
Komentáře
Přehled komentářů
Ja na doporuceni pouzivam white icing - potahovaci hmotu. Moc dobre se s ni pracuje, nelepi se tak, jako marcipan. Ani se netrha, proste parada. A navic je snehobila, tak jsou dorty krasne. Chut teto potahovaci hmoty je vanilkova a citronova. Chutna asi kazdemu, ale me tam neco chybi. Chybi mi klasicky marcipan a white icing mi fakt nechutna.. Tak jsem to vyresila jednoduse - pridam tam trochu mandloveho aroma a je to skoro jako marcipan. A porad se s nim dobre pracuje :)
white icing
(Strašilka, 20. 11. 2012 14:52)